
حدود دو هفته است که قطعی اینترنت و اختلالات ناشی از آن تاثیرات جدی بر کسب و کار و زندگی مردم گذاشته است و با توجه به وضعیت اعتراضات در ایران، قطعی و قطعی طولانی مدت می تواند اثرات مخربی بر صنایع مختلف از جمله صنعت بازی های رایانه ای داشته باشد. در این مقاله قصد داریم به جنبه های مختلف این موضوع بپردازیم.
بدون شک بازی های رایانه ای یکی از پرطرفدارترین عرصه های سرگرمی در ایران است که بیشتر جوانان و نوجوانان و حتی گروه های سنی مختلف هستند که روزانه چندین ساعت را به بازی اختصاص می دهند. بسیاری از این مخاطبین حداقل یک بار برای خرید یک بازی یا خرید آن در یک اپلیکیشن پول خرج کرده اند و به همین دلیل است که بازی های ویدیویی درآمد بیشتری نسبت به سایر سرگرمی ها در ایران دارند.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی منابع رسمی و بنیاد ملی بازی های رایانه ای، مخاطبان این رشته در ایران به بیش از 32 میلیون نفر می رسد. گردش مالی این میزان مخاطب در سال گذشته به بیش از 4300 میلیارد تومان رسید که رقم فوق العاده ای است. البته طبق گزارشی که در سال 2019 منتشر شد، درآمد ایران حدود 391 میلیون دلار تخمین زده شده است که همراه با ترکیه سهم کمی از بازار جهانی صنعت بازی را به خود اختصاص داده است. لازم به ذکر است که چین با 27817 میلیون دلار و آمریکا با 19485 میلیون دلار جزو پردرآمدترین کشورهای جهان از بازی های ویدیویی هستند.
قطع شدن اینترنت و از دست رفتن سرمایه ملی
قطعی اینترنت در روزهای اخیر، محدودیت ها و فیلترینگ شدید شبکه های اجتماعی، بازی ها و سرویس های مختلف، خسارات مالی هنگفتی به دولت وارد کرده است. گزارش ها حاکی از آن است که مجموع ضرر اینترنت در ایران در دو هفته گذشته 11 هزار میلیارد تومان برآورد شده است. این مبلغ معادل درآمد نفتی ایران در سال گذشته است که دلیل روشنی بر از دست رفتن سرمایه ملی است. اهمیت تأثیر مخاطب بر صنعت فناوری ایران نشان از دخالت افراد زیادی دارد و در صنایع مختلف با زیان های مالی زیادی مواجه شده است.
اما خبر بد این است که بسیاری از ابعاد مختلف در حوزه بازی های رایانه ای غیرقابل محاسبه است و به نظر می رسد قطع اینترنت برای صنعت بازی ایران ابعاد بدتری نسبت به ضرر مالی دارد که علاوه بر ضرر مالی هنگفت برای سازندگان بازی و محتوای مرتبط امکان ورود ارز به کشور نیز از بین رفت.
کاهش شدید کاربران عناوین بومی
کاهش شدید کاربران بازی های ایرانی و محلی یکی از اصلی ترین و مهم ترین مواردی است که تاثیر مستقیمی بر قطع اینترنت دارد. اگرچه قطع شدن اینترنت به معنای قطع کامل آن نیست، اما در عمل با تبدیل شدن اینترنت به اینترانت، حتی بسیاری از شبکه های داخلی نیز با اختلالات جدی مواجه می شوند. اگرچه اکثر بازیها و سایتهای محبوب محلی بر روی سرورهای ایرانی نگهداری میشوند و شرایط نسبتاً پایداری دارند، اما با وجود نبود کاربران هدف و مشکلات ملی برای آنها با قطعیهای دورهای یا دائمی، بسیاری از مخاطبان قادر به استفاده از آنها نخواهند بود. منجر به کاهش کاربران سنگین عناوین محلی خواهد شد. از دیگر تاثیرات مهمی که می توان به کاهش شدید کاربران عناوین بومی، کاهش درآمد حاصل از بازی های مختلف و در نتیجه از دست رفتن بودجه تحقیق و توسعه پروژه های جدید، از دست دادن مشاغل مرتبط و اخراج و اخراج اشاره کرد. خروج سرمایه انسانی و مهاجرت Cit.
قطع ارتباط بین المللی و تاثیر شدید بر بازی های خارج از کشور
قطعی اینترنت بین المللی نیز تاثیرات جدی تری خواهد داشت، بسیاری از بازی سازان داخلی مشغول ساخت بازی های مختلف و انتشار آن ها در پلتفرم هایی مانند گوگل پلی و استیم بوده اند تا از درآمدهای ارزی و دلاری استفاده کنند تا بتوانند از طریق درآمدهای دریافتی. از این طریق، پروژه ها بزرگتر و با کیفیت بهتر توسعه می یابند.
با قطع شدن اینترنت بین المللی، ساخت این پروژه ها قطع می شود و بسیاری از تولیدکنندگان بازی که به صورت دورکاری در تیم های بازی سازی داخل و خارج از کشور فعالیت می کنند، در حال کار بر روی عناوین مختلف هستند که با توجه به قطعی های موجود، این امکان وجود دارد که از سرویس ها و سرورهای داخلی مختلف استفاده می کنند و خارجی را از دست می دهند و این مشکل باعث توقف یا کندی توسعه بازی های مختلف می شود. علاوه بر این موارد، بسیاری از شرکت های بازی سازی نیز با کاهش ساعت کاری و اعتصاب کارکنان مواجه شدند که باعث ایجاد اختلال جدی در توسعه این پروژه ها شد.
این پروژه ها که عمدتاً مخاطبان خارجی زبان دارند، می توانند به میزان قابل توجهی به کمبود منابع ارزی داخلی کمک کنند که می تواند اهمیت بسیار زیاد ساخت بازی برای مخاطبان خارجی را نشان دهد. قطعی اینترنت می تواند اختلالات جدی در پشتیبانی و عملکرد این بازی ها ایجاد کند و همین مشکل مانع از ورود ارز به کشور شده و یا میزان آن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
عدم ورود و استفاده از فناوری های جدید
معرفی فناوری های جدید یکی از دلایل پیشرفت یک صنعت در کشورهای مختلف است. متأسفانه در سالهای اخیر با وجود تحریمهای مختلفی که در زمینه بازیهای ویدیویی علیه ایران اعمال شده است، ورود فناوری و استفاده از موتورهای بازیسازی جدید به یکی از چالشهای اصلی توسعهدهندگان تبدیل شده است. البته در سالهای اخیر وزن آن کاهش یافته است، اما چالش اصلی که در اینجا وجود دارد این است که حتی با ورود فناوریهای جدید، کمبود نیروی ماهر و مهاجرت آنها یکی از دلایل اصلی تبدیل شدن صنعت بازی در ایران است. قطعی اینترنت در واقع می تواند تیری بر پیکر بی جان صنعت بازی ایران باشد و آن را به صنعتی تبدیل کند که حتی در کشورهای خاورمیانه کاملاً از رقبای اصلی خود عقب است.
نابودی صنعت استریم و تولید محتوای ویدیویی
بخشی دیگر از بازیهای ویدیویی که در سالهای اخیر مخاطبان زیادی را درگیر خود کرده است، تولیدکنندگان محتوا یا استریمرهایی هستند که با انجام بازیهای مختلف، مخاطبان زیادی را سرگرم میکنند. طبق بررسی های انجام شده توسط پارسی گیم، استریمرهایی که دائماً به این کار مشغول هستند حدود یک چهارم شده اند. اگرچه بسیاری از استریمرهای محبوب اینترنت پایدار و پایدارتری دارند، اما مشکل قطعی اینترنت این است که مخاطبی برای تماشای محتوای تولید شده وجود ندارد.
بسیاری دیگر از تولیدکنندگان محتوا که قبلاً روی پلتفرم هایی مانند یوتیوب کار می کردند نیز فعالیت خود را متوقف کرده اند تا وضعیت اینترنت به وضعیت پایدارتری برسد. وی خاطرنشان کرد: این پرونده علاوه بر اینکه بر روحیه مردم اثر می گذارد، ورود ارز به کشور را از بین می برد و جوانان مختلفی را که از این راه کسب درآمد کرده اند با چالش جدی مواجه می کند.
زوایای مختلف و تاثیرات خاص اینترنت بر بدنه صنعت بازی ایران بسیار بیشتر از موارد رسمی است که شنیده می شود و موارد ذکر شده در این مقاله تنها گوشه کوچکی از تاثیرات مستقیم این مشکل است. لازم به ذکر است که هنوز تاریخ دقیقی برای تثبیت این وضعیت تعیین نشده است و به نظر می رسد این اختلالات و اختلالات مختلف تا پایان اعتراضات ادامه داشته باشد. علاوه بر این، اخبار موج گسترده ای در اخبار مختلفی که منتشر می شود وجود دارد فیلتر بازی های ویدیویی در ایران و بسیاری از بازی های آنلاین محبوب ایرانی به گروه بازی های فیلتر شده پیوسته اند.